30 september 2015

Sista september

Sista september, onsdag, höstpromenad med kidsen i vackert väder, bästa eftermiddagssällskapet, bjöd in mig själv på kalas, handlade på REKO och gick på gym första gången på två veckor. Idag har jag också gjort två för mig helt nya saker; 1. Bakat marsipantårta med en nästan-femåring 2. Gjort en tematårta (i skolan har jag ju gjort, men det räknas väl ändå inte?). Slutresultatet blev väl som sig bör när nästan-femåringen bestämmer, smetar ut grädde och kavlar. Tyvärr blev det inga blommor på mammans svartbälte-karatetårta, fastän lilltjejen önskade. Lite måtta får det väl vara.. Men god blev den! Det vet jag, för jag bjöd in mig själv på kalas efteråt. HAHA.

 Lill-bagarin min!
Man fattar väl.. nästan?
Sockerkaksbotten som vi fuktade med jaffa. Rabarber-jordgubbskvarg på nedersta lagret. Vispade grädde som vi blandade med lite jordgubbspuré så vi fick rosa, jordgubbssmakande grädde. På med vit marsipan. Svart marsipan till bältet. Och så några rimsor till "skjortan". Voilá! 

Nu ligger jag på soffan och kollar på klockan. Borde gå och lägga mig, i och med att jag har öppningsskifte igen imorgon. Sambon kollar fotboll, så därav soffläget. På tal om sambon, ja, han har gått och blivit förkyld. Och jag kan inte sluta förvånas över hur ombytt läge det är i vårt hushåll i år. Först var han sjukskriven tre veckor med ryggen. Jobbade tre dagar och fick magafari. Nu har han igen varit tre dagar i jobb och blev superförkyld. Återstår att se om han hamnar att stanna hemma eller ej. Och viktigast, hur länge det tar innan jag blir smittad! Dagiskidsen har ju snorat och hostat på mig i flera veckor redan, så det är ett under att jag står på benen än... Kanske mitt super-immunförsvar äntligen återvänder! He sko jo nåo va på tidin he. Tills dess, inget hångel.

29 september 2015

Pricka in i kalendern: Höstloppis

Nu händer det i Midgård hörni! Ni minns väl att jag skrev om ett eventuellt loppis nere i banklokalen i vårt hus? Ja, nu har jag skridit till verket och ordnat ett evenemang. Kolla "Höstloppis" på Facebook! Både glada fyndare och försäljare är hjärtligt välkomna söndagen den 18.10, klockan 10-15. Vill du sälja, kontakta mig! Finns ännu några försäljningsplatser kvar (begränsat antal). 

Ses vi? Det hoppas jag!

Collage: Maria

28 september 2015

Tid, en bristvara

Jag vet inte hur det är med er, men åtminstone mitt dygn har alltför få timmar, mina veckor för få dagar och mina månader går mig förbi innan jag ens hunnit säga "rambambula". På torsdag är det oktober. OKTOBER? Nää, det var ju nyss semester, vårfest, jullov? Ni vet att jag tjatar på om detta ämne till led och lusta, men jag kan verkligen inte förstå hur tiden går så jäkla fort! Varje söndag skriver jag nästa veckas program i vår veckokalender i köket. Och varje vecka förvånas jag över att begreppet lugnare vecka inte verkar existera i min värld. När mina vänner frågar om jag har tid att träffas säger jag "jo, nästa vecka borde vara lite lugnare". Men sen på söndag när jag skriver in kommande veckas schema visar det sig att nähä, inte denhär veckan heller. Så gick det igår. Trodde att jag åtminstone hade kvällarna lediga, när jag nu börjat fylla jobbdagarna med föräldrasamtal. Men alltså.. nä. Verkligen inte. Såhär ser denna vecka ut, på ett ungefär:

Måndag - Jobb 9-16:45 + föräldrasamtal (kom hem 17:40), zumba
Tisdag - Jobb 6:45-13:45 + föräldrasamtal, handla, baka en tårtbotten, zumba
Onsdag - Jobb 6:45-13:45 + föräldrasamtal, besök av min lilla bagare, hoppeligen gym
Torsdag - Jobb 6:45-13:45, kanske gym, första hjälpkurs 18-21
Fredag - Eventuellt morgongym, jobb 9-16:45 + föräldrasamtal, pizzaperjantai hemma i Jutas
Lördag & söndag - Varmanstävling i Jurva

Så ifall ni undrar varför bloggen inte alltid är prio ett så kanske ni förstår lite bättre nu... Man kan ju fråga sig hur jag nånsin i världen ska kunna börja bygga ett hus, skaffa barn eller ens uppfostra en hund. Jaja. Priorities, priorities.
Nu iväg till Nykaabi och därifrån vidare till Jeppis på zumba. Helt klart det bästa med måndagar! En perfekt start på träningsveckan.

27 september 2015

M

Ni har väl inte glömt photoshooten jag och Maria gjorde i början av september? Ifall ni mot förmodan lyckats förtränga, räds icke, här kommer påminnelsen:

Foto: Maria Frände
(oredigerade, endast förminskade)

Spinning, en kort recension

Så en av mina gamla klasskompisar skickade och frågade av mig förra veckan ifall jag var intresserad av att komma på ett prova på spinning-tillfälle idag, i och med att hennes mamma ska börja som instruktör. Det visade sig att Linn fått samma meddelande, och vi beslutade snabbt att vi ska prova på, eftersom ingen av oss tidigare varit på spinning. Såhär gick det.

I bilen påväg till Jeppis:
När vi sätter oss på cyklarna och börjar trampa, och får höra att vi börjar med två uppvärmningslåtar:
 Efter första uppvärmningslåten:
Mitt i andra uppvärmningslåten, kollar läget med Linn:
När instruktören informerar oss om hur den första "jobbarlåten" är uppbyggd:
När vi börjar jobba i första jobbarlåten:
Känslan efter första refrängen i första jobbarlåten:
Känslan efter genomförd första jobbarlåt:
När jag inser att vi inte ens kört halva passet ännu:
När instruktören frågar hur det är med oss:
När instruktören informerar oss om att vi inte får dra ner motståndet efter att vi stått upp i nästa jobbarlåt:
När jag i praktiken förstår vad det innebär:
Under lugna-ner-låten, när jag märker att pulsen aldrig går ner för mig:
När instruktören informerar oss om att vi ännu har en jobbarlåt kvar innan vi värmer ner:
 Mitt i sista jobbarlåten, när instruktören säger att vi ska ta i lite till:
Efter avslutat pass, när instruktören frågar hur vi mår:
Hur jag såg ut när vi steg av cyklarna:
När instruktören frågar om vi tyckte det var för enkelt:
 När någon frågar om jag tänker prova på spinning igen:
Feelisen när jag kom hem:
PS Glömde väl att nämna att prova på spinningen endast var EN HALVTIMME.

26 september 2015

Förlängd weekend

I och med att jag varit sjukskriven sen i torsdag (nå, egentligen for jag ju hem efter halva dagen redan på onsdag) känns det som om denhär helgen håller på förevigt. I morse när jag vaknade vid halv tio var jag lite sur för att jag inte sov längre, det var ju i min värld söndag, och sista lediga dagen innan jobb. Men sen slog det mig att nä väntas, det är ju bara lördag...

Idag har jag alltså rotat runt i höstplanteringarna, bytt sängkläder, handdukar osv. (ut med spybobborna, tvi!), gjort franska och korv till lunch/middag samt varit på Kerstins 60-års kalas. Detdär med franska och korv var annars en smårolig grej.. Förra helgen när jag och Linn gick på vandringsleden kom vi in på att de brukar göra omtalade maträtt rätt ofta. Själv konstaterade jag att jag aldrig, så länge jag bott hemifrån, tillrätt franska och korv. Fem år har jag alltså bott hemifrån. Nå, förstås kunde jag inte sluta flina åt detdär, så när jag gjorde veckans matlista skrev jag förstås in - just det - franska och korv. Och visst var det gott, med lite turkisk TAT-majonnäs! Så he va han storyn...

Ikväll har sambon och jag tänkt åka iväg till Jeppis på bio, på uppföljaren till Maze Runner. Tills dess ska jag ge mig in i USA-världen once again. Det är inte länge nu så kan jag avslöja vår reseplan. Bokningen ligger runt hörnet! Den som väntar på nåt gott...

Testar nya webcamen, får väl godkänt..

Höstträdgård del 2

En härlig lördag som denna bestämde jag mig för att gå ut och gräfta lite i trädgården. Efter gårdagens Vasa-resa följde några sista höstblommor med mig hem (de hade massor av fina, billiga blommor vid Bellis flowers utanför Minimani!), och idag blev de planterade. Ännu har jag inte fört pelargonerna på övervintring, rivit ur rabatten eller slängt min ampel, men det hinner jag väl...

 En kålblomma fick bli kompis med silverörten(?) som tidigare campade med en nejlika.
 På trappan just nu. Höstens projekt är att införskaffa nya lyktor till trappan!
 Gjutjärnsgrytans pelargoner blev till krysantemer istället.
 Båda växterna köpta från Bellis för under 4€. Passade perfekt i lilla ampeln!
 Pelargonerna ur gjutjärnsgrytan planterade jag i vanliga plastkrukor, och de fick flytta under tak tillsammans med mina Mårbackapelargoner.
 Helt otroligt att detta var en vanlig liten pelargon i en enkel planteringskruka ännu förra sommaren. Hands up för Solstrands trädgård! (och svärmors källare)
 Gräslöken växer så fint ännu, vad skulle jag kunna använda den till?
 Dagens rabattutsikt. Alltså ja, det är ju nog fint med dedär rosa blommorna som ploppat upp nu på höstkanten, men jag fattar inte för nåt i världen varför precis varenda en av dem växer utanför rabattkanten!?!
 En av perennerna jag fick av svärmor blommar fortfarande så fint. Nån som vet vad denna heter?
 Överväxt, nä vatå? Rosorna skulle verkligen behöva ordentliga ställningar att klättra på nästa år...
 En av klätterrosorna har helt tappat bladen den senaste veckan. Naket!
 Inte blev det nån uteplats i år heller...
 Humlen kämpar sig uppåt ännu i höst!
 Dendär gamla ladudörren kanske ni har funderat över? Ja vet ni, den ska nog bli till nåt ännu i höst eller vinter. Vänt å sii!
 Seglivad snöflinga, må jag säga.
 Nån annan som tycker det börjar bli dags att kapa ner träden nu? Helst FÖRE alla löven faller...
 Årets finaste blomma, helt klart! Törnrosas kjortel, köpt på Lindell flowers i början på sommaren. Mamma och jag delade på en stor ampel, blev inte dyrt alls, och det visade sig att den växte och blev nästan fullstor till slut.