27 februari 2017

Ask me anything

Nu när jag åkt iväg på sportlovsresa till England, tänkte jag passa på och köra en liten FRÅGESTUND här på el bloggos. Ni får fråga mig vad ni vill, så svarar jag enligt bästa förmåga när jag kommer hem igen. Okej? Fire away!

26 februari 2017

Camera roll

För det mesta brukar jag tömma mitt telefonarkiv med bilder ungefär en gång i veckan. Tycker inte om när det finns tusen bilder där, för det tar upp så mycket av minnet på telefonen.. I stället för jag över till datorn, så finns bilderna lättillgängliga när jag t.ex. ska blogga. Nå, nu har jag tydligen legat lite på latsidan med det här, och det visade sig att jag inte hade tömt fotoalbumet på över tre veckor! Hittade alltså en hel del bilder som inte kommit sig ända till bloggen. Tänkte att ni kunde få ta del av dem här och nu, så får ni lite inblick i min vardag.

 
//Lerduvsskytte//
 //Bäst före-tulpaner//
 //Pizzaperjantai och Cluedo hos svärisarna//
 //En favoritchoklad från USA-resan som kom fram i skåprensningen//
 //Resterna av vändagsbuketten//
 //Min otroligt goda mat och efterrätt på Wasaca//
 //Pleppo två tillsammans med sambon och mina föräldrar//
 //En vacker morgon när jag kom till jobbet//
 //Sambon fångade mig i min vackraste stund//
 //En skolningsmåndag//
 //Favoritrummet i lägenheten//
//Fifty Shades på bio med tjejerna//

Ett lördagsäventyr

Gårdagen bjöd på sånt otroligt vackert väder, att det nästan snörpte till lite i hjärtat att hoppa i bilen och åka iväg till Vasa från morgonen. Men jag hade några saker jag behövde få med mig hem från stan, och eftersom sambon ändå var i jobb så passade jag på att åka en sväng. Åkte bara till Stenhaga och Minimani, och gick endast in i de butiker jag behövde något från. Så på strax över tre timmar hade jag åkt till Vasa, shoppat, och kört hem igen. Ganska effektivt!

Detta betydde ju att vi hade rätt mycket kvar av dagen, så efter att ha rört ihop lite snabblunch i form av makaroner och korv hoppade vi i ytterkläderna och bilade iväg till Kimo. Tankade skotern och begav oss ut i det vackraste av vinterväder. Körde längs åkrar och skogsvägar tills vi kom oss ner till isen i Årvas, och for ut till Bastis villa för att checka läget. Sen tillbaks till Kimo, men lite andra vägar. Kvällen spenderades sen i Nykaabi, först på kusin Felicias 13-årskalas, sen en sväng till mommo och moffas, och så landade vi slutligen hemma i Jutas där vi fördrev några timmar innan vi åkte hem och tog kvällen.

Idag tar det minst lika mycket emot att sitta inomhus i det härliga vädret, men jag har panikpackat och valt outfit och gjort mig i ordning, och om ungefär en timme åker vi iväg mot Vasa. Så flyger jag iväg till Stockholm 15:20 och sen vidare till Manchester, därifrån jag sen tar tåget till York, där Tees och hennes familj hoppeligen tar emot mig. Minisemester, here I come!

 Otroligt hur mycket snö det hade kommit sen jag använde bilen senast!
Bilselfie.
Ut på Södergrund.
Sen fastnade vi lite... I femton minuter, ganska exakt.
En alldeles underbar dag!

25 februari 2017

En bild i timmen: Fredag

Min lediga fredag till ära körde jag i all hemlighet "en bild i timmen" hit till bloggen. Så varsågoda, min fredag i bilder:

 8 Good morning world!
 9 Fortfarande inte kommit mig ur sängen. Jutta ja superdieetit på tv.
 10 Frukost och inredningstidning.
 11 Hushållssysslor.
12 Bloggdags!
13 Lunchsmoothie.
14-15 Blev intervjuad till en kandidatavhandling.
16 Filmen No Strings Attached på Netflix.
17 Sambon somnade givetvis...
18 En sväng till butiken. 
19 Kvällens middag: Franska, kebab och sallad.
20 Basti valde kvällens film - The good, the bad and the ugly.
21-22 Fredagsmys med chips och dipp framför den tre(!) timmar långa filmen...
23 Good night!

24 februari 2017

Kontraster

Fredag 17.2.
Fredag 24.2.

Härligt land vi lever i!

A day off


Hej på er i snövädret! Här ligger jag hemma i soffan och firar helgens intågande. Det finns både för- och nackdelar med mitt jobb som daghemsföreståndare. En av nackdelarna är att det samlas en hel del övertid som kommer från möten, kurser och dylikt. Men sen är ju fördelen att jag själv ganska långt kan styra när jag vill ta ut övertiden. Igår konstaterade vi på jobbet att vi har så lite barn anmälda till fredagen att det är onödigt att vi är tre stycken i personalen. Så idag tog jag ut mertidsledigt och tjuvstartade sportlovet.

Skönt att sova tills jag kände mig utvilad (lade oss redan klockan elva så förstås vaknade jag pigg klockan åtta i morse...), äta frukost och dona på i lugn och ro. Har inga stora planer för dagen, så det känns också riktigt bra. Ska försöka vila bort den sista förkylningen nu så jag känner mig helt kry på söndag! Borde kanske börja fundera på att packa småningom också.. Jaja. Ha en bra dag!

22 februari 2017

Vardagsbetraktelser

Den här bloggen, som vanligtvis är den mest vardagsbaserade bloggen som finns, blev plötsligt väldigt temainriktad. Har inte skrivit ett endaste vardagsinlägg sen förra veckan nån gång!? Men vi gillar ju variation, och med det i bakhuvudet ska jag försöka blanda upp inläggen lite mer framöver. Det råkade sig bara att jag fick en väldig bloggripuli i helgen, och tidsinställde massa inlägg när jag nu en gång var on fire. Så ifall det blir tyst här en tid framöver beror det troligen på att jag använt upp alla mina utkast och blogginspirationen sinar. Haha!

Denna helt vanliga onsdag hade jag öppningsskift, för att hinna på ett skrivmöte på eftermiddagen. Är nyligen hemkommen från det, och ligger här på soffan medan risgrynsgröten puttrar på spisen. Har en sjutusans huvudvärk, som har suttit i sen igår på eftermiddagen. Dessutom verkade inte gårkvällens Pensala-zumba vara speciellt bra för min väldigt sega förkylning, för idag känner jag mig sämre i skick igen... Vet inte hur länge jag ska vara krasslig!? Inne på andra veckan nu.. Hoppas åtminstone att jag är frisk tills söndag, för då flyger jag iväg till England. Ser så framemot min korta sportlovsresa! Frågan är bara vad jag ska ta med mig, och hur jag ska packa det i endast handbagage. Får väl vara glad för att resan bara vara 3 dagar!

I kväll har jag inga större planer än att handla på REKO klockan sex, och sen iväg hem till Louise på Enjo-demonstration klockan sju. Och imorgon är det torsdag vilket innebär att det snart är helg - igen! Håhå. Dagarna dom går och går efter varandra, som vi sjunger på jobbet. Snart ere somarin hööni! Och jag väntar fortfarande på besked om vart jag hamnar till hösten..

21 februari 2017

About love

Carolinas blogg hittade jag en trevlig lista som handlar om parförhållanden. Ni kan väl knappt förstå (för det kan åtminstone inte jag!) att det snart gått ett år sen jag och Sebastian för första gången "gick på dejt". Jag tyckte därmed det kunde passa med några frågor och påståenden om oss. Håll till godo!

Vilka är era andra namn?
Mina är Paula Annika, och hans Patrik.
Hur länge har ni varit tillsammans?
Bara strax under ett år, otroligt nog! Ibland känns det som tio...
Hur länge hade ni känt varandra innan ni blev ett par?
Vi hade varit bekanta sen 2009-2010 kanske, setts på olika evenemang i kommunen, fester osv, men kan väl inte säga att vi kände varandra förrän i början på mars förra året.
Vem bjöd ut vem?
Jag bjöd in honom på kaffe först, i samband med att han skulle skriva på papper till sin nya lägenhet, som var en trappa upp i huset där min lägenhet fanns..
Hur gamla är ni?
Jag snart 26, han 30 i augusti.
Vems syskon träffar ni oftare?
Hmm, kan väl nog säga att det är rätt 50-50. På hösten umgicks vi väl en hel del med hans bror på grund av älgjakten, nu har vi träffat min lillasyster och hennes sambo flera gånger under det nya året.
Har ni gemensamma barn?
Nej, inte än.
Husdjur?
Nope. Men småningom blir det väl en ny jakthund.
Vad är svårast i ert parförhållande?
Att båda är lika envisa och har kort stubin/hett temperament. I vissa fall är vi lite för lika! Och sen förstås det faktum att vi inte känt varann så länge, alltså vet vi inte riktigt vilka knappar man borde undvika att trycka på i vilka situationer..
Gick ni i samma skola?
Nej, jag i Nykarleby och han i Kimo/Vörå. Sen andra stadiet jag i Jakobstad och han i Vasa. Dessutom är han fyra år äldre, så vi hade aldrig kunnat gå i samma skola.
Är ni hemma från samma by?
Nej, jag från Jutas, Nykarleby, och han från Kimo, Oravais.
Vem av er är mer intelligent?
Jag, ingen fråga om saken! Jag som vinner i Alfapet, hehehe..
Vem är känsligare?
Gissa... *hon som gråter åt allt* Mitt humör växlar nog väldigt mycket, så min stackars sambo hamnar att gå på tårna rätt ofta..
Var brukar ni oftast äta ute?
Mest har det väl blivit Amarillo om vi åker till Vasa och handlar etc. Men i helgen besökte vi Wasaca, och det blev en ny favorit!
Vart har er längsta gemensamma resa gått?
Hittills har vi bara hunnit vara till Sverige på kryssning tillsammans. Men till hösten blir det troligen en söderresa.
Vem har sämre temperament?
Vi är nog rätt lika på den punkten, men på olika vis. Han brusar fort upp sig och jag tar lätt till tårar. Ändå har vi inte rykt ihop särskilt många gånger, underligt nog!
Vem lagar maten?
Vi brukar hjälpas åt, men oftast blir det väl nog jag som står och kockar. Eller åtminstone är det jag som planerar maten!
Vem är mer social?
Jag, alla gånger! Sebastian är nog något av en ensamvarg, som trivs bäst hemma eller ute i skogen. Nya människor och stora folksamlingar är inget hit!
Vem av er är mer noggrann med städning och sånt?
Yours truly. Behöver väl knappast förklara mig desto mer? #kontrollfreak #perfektionist
Vem är mer envis?
Han, är mitt rent spontana svar. Jag ger nog mig fortare! Men visst är jag rätt envis också när det vill sig...
Vem lägger beslag på största delen av sängen?
Vi delar rätt jämnt, faktiskt! Men för det mesta vaknar jag nog mitt i natten när jag sovit på sidan och ligger riktigt nära kanten och hans axel rör i min rygg... Men då knuffar jag bara en gång så får jag tillbaks min halva av sängen!
Vem av er vaknar tidigare?
Han. Det är inte bara en eller två gånger jag blivit förbannad när jag får ett "gomoron!" klockan åtta på en lördag morgon...
Vem av er har större familj?
Vi har lika stora familjer, med ett yngre syskon var.
Får du blommor ofta?
Om jag ber om dem, ja. Har nog också fått en blombukett som förlåt en gång, utan att jag bad om det.

20 februari 2017

Tonight

I kväll ska jag på dejt med de flesta av "Tjängan". Vi ska bila iväg till Vasa, köpa något gott och bänka oss i biosalongen för att dregla över Christian Grey. Fåå sii tå, vad vi tycker om filmen!

Har ni sett redan?

E-C-O-N-O-M-Y

Det är några andra i den finlandssvenska bloggvärlden (klick, klick) som hunnit vara inne på ämnet redan, men jag tänkte också ta och bidra med min historia. Vi tycker, tänker och gör ju så väldigt olika när det kommer till detta ämne, nämligen. För vissa är det väldigt känsligt, för andra går det hur bra som helst att avslöja vilka siffror som döljer sig på nätbanken och vad pengarna går åt till varje månad. Jag pratar givetvis om ekonomi, något som många verkar tycka är tabu och ett stort nej-nej att skriva om. Själv har jag väl aldrig haft några problem med att berätta eller prata om min ekonomi. Kanske det beror på att jag har en ganska sund relation till pengar? Givetvis skulle jag inte slänga ur mig exakta siffror eller så, men att berätta vad pengarna går till eller hur man överhuvudtaget ser på användning av sina införtjänade slantar, det är inget problem för mig.

När jag fyllde aderton år började jag bokföra alla mina inkomster och utgifter. Har ett (eller nå, haft flera nog!) ekonomihäfte dit jag bokför precis allt som kommer in och går ut varje månad. Sen brukar jag sammanställa om jag gått på plus eller minus, samt hur mycket jag sparat. Kategorierna jag använder mig av är:
- Mat (alla matinköp samt vissa husgeråd såsom tandkräm, tvättmedel osv.)
- Bil (bränsle, oljor, spolarvätska, nya däck etc.)
- Nöjen (alkohol, biobesök osv.)
- Shopping (det jag handlar till mig själv i klädväg)
- Hem (allt som köps  till hemmet, exempelvis tvättställning, spel, heminredning, bordstabletter...)
- Räkningar (hyror, telefonräkningar, internet, gymavgifter, bilförsäkringar osv.)
- Övrigt (t.ex. presenter, massage, taxikostnader...)
- Inkomster (min månadslön samt om jag tjänat extra på t.ex. loppis eller fått presentpengar)

Jag skriver alltså in det jag köpt i rätt kolumn, och i slutet av varje månad räknar jag ut hur mycket jag spenderat på vardera kategori, samt räknar ut en totalsumma. Drar sen av sparande och lån, jämför med inkomsterna, och räknar ut ifall jag gick på plus eller minus den månaden. Oftast går jag några hundra euro på plus, vilket ju är väldigt skönt. Då har man alltid lite att falla tillbaks på, ifall det krisar. Har två olika sparkonton, ett bodstadssparkonto och ett vanligt sparkonto. Just nu sätter jag 100€ var på konto. Har också ett konsumtionslån som jag tog för USA-resan, har väl betalat bort över hälften av det nu redan. Dit far det tvåhundra i månaden. Min lön ligger på en bit under tvåtusen euro i månaden, efter skatt. Jag betalar 350 i hyra åt Sebastian, och sen tillkommer då bilplats, internet, telefonräkning samt mat- och bränslekostnader. Det är sånt jag MÅSTE ut med varje månad, allt annat faller nog egentligen på sånt jag kan unna mig, t.ex. biobesök, kläder, heminredning, inredningstidningar...

Så vi kan väl säga att det absolut inte går nån nöd på mig just nu, tvärtom. Skulle nog kunna spara ännu mera. Har väl egentligen bara blivit bekväm med att jag kan köpa det jag vill ha, känner för eller behöver. Vet att det kommer bli annorlunda inom en snar framtid, med billån, huslån, utgifter till barn osv. Så jag passar nog på och njuter nu! Har ju haft turen att komma från en familj som hjälpt mig väldigt mycket under barndomen och även till viss del under studietiden. Men samtidigt har jag alltid vetat värdet av de pengar jag fått eller förtjänat. Har haft möjlighet att jobba mer eller mindre under alla mina år som studerande. Mitt första lån tog jag förra våren, till USA-resan (hade aldrig klarat alla hotell- transport- och matkostnader på endast besparingar). Bilen jag har köpte jag för sparade pengar, har heller aldrig lånat för studier, möbler eller andra resor.

Så kort och gott kan vi väl säga att jag har väldigt bra koll på min ekonomi. Både sparar och slösar pengar, det går väl lite i perioder beroende på vad jag behöver eller om jag sparar pengar till något särskilt. HUR ÄR DET MED ER?

19 februari 2017

Håret

Som jag skrev tidigare i helgen så är mitt hår, eller egentligen min frisyr, verkligen under all kritik just nu. I september var jag senast till frisören. Då rök mycket av mitt hår, eftersom det var så slitet och skadat. Blev för första gången på många, många år ganska korthårig. Kan väl inte säga att jag inte trivdes, precis, men tyckte kanske att det var lite onödigt kort vissa dagar.. Nå, mycket har väl hänt i hårväg sen september. Åtminstone fick jag ju bort allt det "döda" håret, och det blev mycket lättare att hålla ordning på, och håret har därför sett mycket friskare ut. Tyvärr så finns det ju också nackdelar med när håret växer "ur sin frisyr", och en av dessa är ju definitivt att jag hamnat att platta håret så gott som dagligen för att överhuvudtaget våga visa mig utanför dörren. Detta har givetvis slitit en del på håret, så nu känns det onekligen som om jag hamnar att kapa lite mera än jag hade tänkt mig nästa gång jag besöker frissan. Visst gillade jag många saker med min korta frisyr, men målet är väl ändå att spara lite längre hår inom en snar framtid. Så vad det blir för frisyr som näst, det vete gudarna...

Septemberfrisyren...
...och hur jag ser ut just nu. HUU!

Längtan till fjällen

Med tanke på vädret denna så kallade vinter, så växer sig längtan till snö och minusgrader uppe i fjällen allt starkare och starkare. På två år nu har vi ju knappt haft nån snö att tala om, och måste nog erkänna att det svider lite i mig. Vet inte om det bara är förvrängda minnen, men känns det inte som om vi hade massor av snö och flera minusgrader varje vinter när man var liten? Det väder vi har nu kan ju knappast kallas typiskt februariväder, med plusgrader, gröna gräsmattor och is- och vattenfläckar så långt ögat kan nå...

När jag var yngre åkte vi så gott som varje vinter till Lappland hela familjen. Levi och Ruka är kanske de ställen vi besökt flest gånger, och jag säger då bara att de ställena aldrig lämnar en besviken när det kommer till snö och härligt vinterväder! Oftast brukar vi åka i mars-april, när det är soligt och lite varmare om dagarna, men snötäcket fortfarande ligger ganska tjockt i backarna. Att åka ner för en nypistad backe en morgon och veta att man har hela dagen på sig att ägna sig åt samma sak måste ju vara en av de bästa känslorna i världen!

De senaste åren har jag tyvärr varken haft tid eller möjlighet att åka på Lapplandssemester, och det känns nog att det är något som fallit bort. Har varit några enstaka gånger och ränt slalom till Vuokatti och Lappo, men annars har jag nog sparat mina semesterdagar till varmare breddgrader. Men i år blir det ändring på det! Jag har fyra semesterdagar kvar som jag behöver använda upp innan april. Och tänka sig att min ena moster och hennes familj bokat en stuga uppe i Levi i slutet av mars månad, och hade några platser kvar i stugan att fylla. Jag kommer alltså få åka på slalomresa i vår! Ni fattar inte känslan alltså. Har längtat så otroooooligt mycket efter att få svischa omkring i underbara Levi igen! Nu återstår det bara att övertala sambon att han också ska komma med...

Bilder från när vi senast var i Levi, april 2012.